JEMIOŁA - ozdoba świąteczna, ale...
dawniej przypisywano jemiole właściwości magiczne, uważano za roślinę otoczoną aurą tajemnicy, stosowano jako środek na wszelkie dolegliwości. Obecnie ziele jemioły stosuje się w ziołolecznictwie przy wahaniach ciśnienia pod wpływem przeżywanych emocji, w nadciśnieniu, w przyspieszonym rytmie serca, gdyż wyciągi z ziela jemioły osłabiają napięcie ścian naczyń krwionośnych i w efekcie obniżają ciśnienie krwi. Z uwagi na to, że jemioła pasożytuje na gałęziach różnych drzew - na topolach, lipach, brzozach, klonach oraz drzewach iglastych- jej właściwości mogą być liczne. Jemioła wzmaga ogólną odporność organizmu. Może być stosowana w walce z miażdżycą oraz jako środek moczopędny, uspakajający.
Macerat
łyżkę rozdrobnionego ziela jemioły (susz) zalać szklanką przegotowanej letniej wody i odstawić na godzinę. Przecedzić i pić raz dziennie 1/3 szklanki.
Wino z jemiołą
50 g rozdrobnionego ziela jemioły (susz) zalać 1 l wina i pozostawić na kilka dni, mieszając co pewien czas, przecedzić, pić raz dziennie 1/3 szklanki, stosować przez 14 dni.
Preparaty z jemioły stosować pod nadzorem lekarza.