koszyk
produkty 0
0 PLN

blog

Ostropest plamisty (Silybum marianum)

Ostropest plamisty dzięki swoim właściwościom stał się jedną z najważniejszych roślin wspomagających wątrobę  i  drogi  żółciowe. Jako najważniejsze,  owoc ostropestu wykazuje silne działanie odtruwające, detoksykujące, stymuluje regenerację wątroby i powstawanie nowych komórek wątrobowych, działa przeciwzapalne, żółciotwórczo i żółciopędnie, chroni wątrobę przed niszczącym wpływem toksyn, trucizn , pestycydów, przy zatruciach muchomorem, w chorobie alkoholowej, wspomaga wytrącanie się złogów i kamieni żółciowych, tworzy barier ochronną dla wątroby przed wszelkimi szkodliwymi dla organizmu substancjami.  

Swoje cenne właściwości ostropest zawdzięcza zawartości  sylimaryny: mieszaniny  flawonolignanów pochodzenia roślinnego .

Ostropest plamisty zaleca się szczególnie osobom:

  • po kuracji antybiotykowej,  
  • w chorobie alkoholowej
  • po przebytej chemioterapii
  • z zaburzeniami funkcjonowania wątroby wskutek nieprawidłowej diety, odchudzania lub po przebytych chorobach wątroby
  • chorym na cukrzycę
  • cierpiących na zapalenie dróg żółciowych, woreczka żółciowego
  • mającym problemy dermatologiczne
  • o obniżonej odporności organizmu

Zaleca się stosowanie ostropestu plamistego w krwawieniach  np. z nosa,  z jelita grubego,  przy hemoroidach,  oraz  we wzdęciach, odbijaniu, niestrawności, zgagach, kolkach.

Z uwagi na wyższą skuteczność zaleca sie stosowanie ostropestu  plamistego w postaci zmielonych nasion, koniecznie zalanych niewielką ilością ciepłej, przegotowanej wody. Zmielone ziarna  ostropestu można również dodawać do wszelkich potraw, jogurtów,  serków,  napojów, itd.

„W zalecanych dawkach leczniczych przetwory z ostropestu nie wykazują działania szkodliwego nawet po długotrwałym stosowaniu.”

A. Ożarowski, W. Jaroniewski „Rośliny lecznicze i ich praktyczne zastosowanie”  Wyd. IWZW rok 1987